روزنامه اسرائیلی هاآرتص روز چهارشنبه، هفتم ژوئن (۱۷ خرداد ۱۴۰۲)، در گزارشی نوشت مذاکرات هستهای دوجانبه میان نمایندگان جمهوری اسلامی ایران و دولت آمریکا در روزهای گذشته بهاندازهای پیشرفت داشته است که مقامهای اسرائیلی انتظار دارند در هفتههای آینده توافق نهایی میان دو طرف اعلام شود.
محور این توافق را توقف غنیسازی اورانیوم در تاسیسات هستهای حکومت ایران در ازای کاهش تحریمهای اقتصادی عنوان کردهاند.
گزارش روز چهارشنبه روزنامه هاآرتص در حالی منتشر شد که روز گذشته، سه کشور اروپایی فرانسه و آلمان و بریتانیا، که طرفهای حکومت ایران در توافق هستهای برجام هستند، با انتشار نامهای مشترک به شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی بهصراحت اعلام کردند جمهوری اسلامی ایران برای شفافسازی و رفع نگرانیهای بینالمللی هیچ اقدام قابل قبول و معناداری انجام نداده است.
در بیانیه مشترک سه کشور اروپایی، حکومت ایران متهم شده است که برنامه غنیسازی اورانیوم در تاسیسات هستهای خود را «فراتر از توجیههای غیرنظامی» ادامه داده و پیدا شدن رد ذرات اورانیوم ۸۳.۷ درصدی در ایران عامل تشدید تنشهای بینالمللی با جمهوری اسلامی است.
روزنامه هاآرتص در بخش دیگری از گزارش روز چهارشنبه خود نوشت مقامهای جمهوری اسلامی ایران از نمایندگان دولت آمریکا خواستهاند که در ازای متوقف شدن برنامه غنیسازی اورانیوم تهران در درصدهای بالا، حدود ۲۰ میلیارد دلار از داراییهای توقیفشده ایران در کره جنوبی و عراق و صندوق بینالمللی پول آزاد شود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
بهنوشته هاآرتص، مبادله زندانیان و آزادی شماری از شهروندان کشورهای غربی از زندانهای جمهوری اسلامی ایران نیز با هدف «اعتمادسازی» و در پیوند با مذاکرات کنونی مطرح شده است.
روزنامه هاآرتص در بخش دیگری از گزارش روز چهارشنبه خود اشاره میکند که در میان مقامهای دولتی و نظامی اسرائیل درباره توافق احتمالی هستهای با حکومت ایران اختلافنظر وجود دارد.
به نوشته هاآرتص، در حالی که گروهی از کارشناسان دستگاههای دولتی اسرائیل اعتقاد دارند دستیابی به توافق هستهای «موقت» و «محدود» با حکومت ایران بازدارنده نیست و در نهایت نیز تضمینها و نظارتهای کافی را فراهم نمیکند، گروه دیگری از مقامهای نظامی اسرائیل باور دارند که در شرایط کنونی، اگر توافقی میان جمهوری اسلامی ایران با کشورهای غربی امضا شود، بهترین سناریوی ممکن خواهد بود، زیرا امضای چنین توافقی، در نهایت، از ادامه وضعیت کنونی و تداوم فعالیتهای هستهای جمهوری اسلامی ایران بهتر است.
بر اساس یافتههای دستگاههای اطلاعاتی آمریکا، برنامه غنیسازی اورانیوم در تاسیسات هستهای جمهوری اسلامی ایران بهاندازهای پیشرفت داشته است که از لحظهای که مقامهای ارشد تهران اراده کنند تا نخستین بمب اتمی را بسازند، فقط ۱۲ روز طول میکشد تا اورانیوم غنیشده کافی برای ساخت سلاح هستهای در اختیار داشته باشند.
با این حال، حکومت ایران حتی اگر تمام مواد لازم برای ساختن نخستین سلاح اتمیاش را هم در اختیار داشته باشد، باز به دو سال زمان نیاز دارد تا کلاهک اتمی روی موشکهای بالستیک نصب کند.
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی روز گذشته از موشک هایپرسونیک به نام «فتاح» رونمایی کرد. مقامهای نظامی و حکومتی در ایران مدعیاند این موشک در مدت ۴۰۰ ثانیه میتواند شهر تلآویو را هدف قرار دهد.